Wednesday, December 17, 2008

Berbuat baik dapat menyejukkan Jiwa....


Kebaikan itu sebaik namanya, keramahan itu seramah wajahnya dan keikhlasan itu sesuci rupanya. Dan orang2 yang mula2 akan dapat merasa manfaat dari semua itu adalah mereka yang melakukannya. Merekalah yang akan merasa hasilnya serta merta dalam jiwa, akhlak dan nurani mereka, hingga mereka pun sentiasa berlapang dada, tenang tenteram dan damai.
Ketika anda diliputi kesedihan dan kebimbangan, berbuat baiklah terhadap sesama manusia, nescaya akan mendapat ketenteraman dan kedamaian hati. Bersedekahlah pada org yang papa, tolonglah orang yang dizalimi, ringankan beban org yang menderita, berilah makan orang yang kelaparan, jenguklah orang yang sakit dan bantulah orang yang ditimpa musibah, nescaya anda akan merasa bahagia dalam kehidupan anda.
Perbuatan baik itu bagai wewangian yang tidak hanya mendatangkan manfaat bagi pemakainya, tetapi juga orang2 disekelilingnya. Manfaat kejiwaan dari kebaikan itu terasa seperti ubat2 berkesan yang tersedia dikotak ubat orang2 yang berhati baik dan bersih.
Menebar senyuman kepada orang2 yang gersang jiwanya merupakan sedekah jariyah, sedangkan kemuraman wajah merupakan tanda permusuhan sengit terhadap orang lain yang hanya diketahui berlakunya oleh Yang Maha Ghaib.

No comments:

SELAMAT DATANG 2019....SELAMAT TINGGAL 2018....

Berakhir sudah 2018 dengan segala sepak terajangnya...suka dan dukanya. Alhamdulillah aku masih dianugerahkan kesempatan untuk meneruskan pe...