Posts

Showing posts from October, 2008

Pinjaman dari Amy's......

Terima kasih Amy atas petikan yang KC pinjam dari blog amy, rasanya ia berguna bagi KC. Semoga kita berjaya mempertahankan segala yang telah kita bina dengan susah payah. Sesungguhnya ALLAH swt itu maha mengerti.


CARA BERTENGKAR YANG POSITIF

Rasulullah bersabda, "Sesiapa meninggalkan perdebatan, sedang dia berada di pihak yang benar, dibina untuknya sebuah rumah di tengah-tengah syurga."
(Riwayat Anas Bin Malik)

Tidak indahkah dijanjikan dengan sebuah rumah di tengah-tengah syurga? Sekalipun kita di pihak yang benar, namun untuk mengelakkan perbalahan berpanjangan, mengalah sahajalah. Rugikah kalau beralah? Bagi sesetengah orang yang mementingkan diri sendiri mungkin tidak munasabah jika mahu beralah tetapi apa kata kalau saya katakan 'orang yang beralah akan menang besar kemudiannya? '

Pergaduhan suami isteri akan sentiasa berlaku. Bak lagu P.Ramlee 'Sedang lidah lagi tergigit'. Anda tidak akan sentiasa boleh berkata 'ok' kepada isteri anda begitu juga d…

Pertandingan Tarzan....

Image
Wajah2 ceria permata hatiku....
Azfar dan Azlan tengah nak test power bergayut macam tarzan.


Azim pun tidak mahu kalah untuk tunjuk kemahiran bergayut.....pegang baik2 sayang, kalau jatuh ....sakit....

Satu....dua....tiga.....




Jangan dahan pokok patah dahlah yer sayang.....terlebih berat....he!he!he! anak mak tak boleh marah, nanti kena jual....




Lagi telatah anak2ku...(1)

Image
Pakat bagus punya....
Azim dengan abang Lan buat istana pasir yer....??



Azim senduk apa tu ???



Apalah yang Azim belek kat pasir tu.....ada emas ker sayang ???


Wah! Dah penuh pasir abang Ngah...berapa besar nak buat istana tu ??




Kau dan aku (2)

Image
Azim join sekaki...jeles mak n ayah ambil gambar berdua....
You n Me...


Gambar yang diambil oleh anakku Muhammad Azfar, ayah dia kata gambar ni tak proper...mata dia tertutup....anyway saja jer letak..


Sehari di Pengkalan Balak

Image
Suamiku sebagai pemerhati keletah anak2
Permata2 hati kami....masing2 bila jumpa air...


Si kecil yang manja...Azim...nak makan mak suapkan...




Abang ngah Azri pun nak manja juga....so kenalah mak suapkan juga...



Kalau abang ngah dah kena suap....abang Lan pun nak manja juga....he!he!he!




Keletah anak2ku.....bila sorang dah nak bermanja yang lain pun tumpang sekaki. Sudah agak lama juga kami tidak berkunjung ke pantai. Masa ni assigment aku 3 menanti untuk di siapkan.. tapi kerana permata2 hatiku dan suami tersayang...ku pejamkan mata untuk ikut kehendak mereka. Yelah mana tahu bila kita menggembirakan hati insan2 yang mengasihi kita ALLAH swt akan permudahkan urusan kita seterusnya untuk hari itu.



Self knowledge....

Something to think of......

Your hearts know in silence the secrets of the days and the nights.
But your ears thirst for the sound of your heart's knowledge.
You would know in words that which you have always know in thought.
You would touch with your fingers the naked body of your dreams.

And it is well you should.
The hidden well-spring of your soul must needs rise and run murmuring to the sea;
And the treasure of your infinite depths would be revealed to your eyes.
But let there be no scales to weigh your unknown treasure;

And seek not the depths of your knowledge with staff or sounding line.
For self is a sea boundless and measureless.
Say not, "I have found the truth," but rather, "I have found a truth."
Say not, "I have found the path of the soul." Say rather, "I have met the soul walking upon my path."

For the soul walks upon all paths.
The soul walks not upon a line, neither does it grow like a reed.
The soul unfolds itself, like a lotus of countle…

Menyambut Aidil Adha di Bengkulu, Indonesia (2)

Image
Bila dilihat dari gambar2 yang sedia ada....betapa semangat kekeluargaan itu erat terjalin walaupun kami terpisah oleh selat Melaka. Siapalah kita di dunia ini jika kita keseorangan...tapi yang pasti kita akan keseorangan di dunia yang satu lagi....wallahualam...

Menyambut Aidil Adha di Bengkulu, Indonesia (1)

Image
Jika menyambut Raya Korban, sudah tentu tidak lengkap jika tiada pengorbanan yang dilakukan. Alahai sang lembu.....betapa beruntungnya engkau..
Suamiku bersama ayah dan ibu serta 2 orang anak kami di lobi Hotel Horizontal, Bengkulu, Indonesia sebelum kami mengerjakan solat sunat hari raya
Adik dan ibuku sedang menikmati sarapan pagi setelah selesai solat sunat hari raya. Untuk makluman....hanya kami sekeluarga sahaja yang menginap di hotel tersebut kerana terdapat ramalan yang mengatakan Tsunami kedua akan berlaku di sana.
Di rumah abang sepupuku Lukman Hakim, di Nusa Indah. Kami bergambar dengan sepupuku Saidina serta isteri dan anak2nya.
Ketika menziarahi seorang lagi sepupuku, Syarifuddin...

Azim....kesayangan semua...

Azim yang keletah ...membawa kegembiraan pada kami. Kasih sayangnya yang tulus memberiku kedamaian. Tapi bila masa dia merajuk, semua orang tak boleh tahan.....betul tak Azim....sayang mak !

Permata hatiku....

Image
Bersama anak2 bujang kesayanganku..... keranamu sayang ibumu tetap berdiri tabah walau apapun yang merintang walau apapun yang mendatang kau menjadikan ibumu setegar batu di persisiran sesetia pasir dipukul ombak semoga dengan kasih sayangmu anak2ku ibumu akan tetap bersatu....

Joy.....

Salah satu poems yang aku rasa sesuai untuk aku masukkan di sini.


Joy

joy is here
joy is there
it never fades
because we care

why worry
when things go wrong
when joy can help
keep growing strong

joy is a beautiful thing
like swaying back and forth
on a magical swing

if you had joy in the past
you can bring it back
and it will always last

by Ti'ara D. Perry

Kejujuran dan keikhlasan...

Ini aku petik dari kata2 seorang rakan mayaku....terima kasih tok. Semoga aku dan sesiapa sahaja yang sudi melayari blog aku ini mendapat manfaatnya. Inilah yang ingin ku utarakan tapi lidah tak begitu pandai berkata2...ini juga yang ingin ku paparkan tapi jari kaku untuk mengungkapkan.....

Kejujuran dan Keikhlasan
Kejujuran dan keikhlasan, serta apa-apa saja yang berkaitan dengan isi hati adalah hanya diketahui oleh tuanpunya badan dan Allah Taala sahaja, Tuhan yang seluruh isi hati manusia berada di dalam genggamanNYA.

Sejauh manakah kemampuan manusia untuk mengukur keikhlasan dan kejujuran seseorang yang lain? Kalaupun manusia mendakwa bahawa mereka mampu dan boleh menyimpulkan keikhlasan dan kejujuran orang lain, akan ada orang lain pula yang datang dengan hujah-hujah yang berbeza, dan mendakwa bahawa dia lebih tahu mengenai kejujuran dan keikhlasan itu.

Manusia hanya mampu melihat sesuatu yang fizikal, yang dizahirkan oleh seseorang yang lain. Pengukur yang ada…

Kau dan aku....

Image
Gambar kami di Padang, Indonesia sebelum berangkat pulang ke Malaysia.
Gambar di Dataran Malboro, Bengkulu, Indonesia.


Gambar di Dataran Sejarah, Banda Kaba. Melaka Semoga ALLAH swt satukan kami ke akhir hayat kami berdua.....hanya kematian yang bakal memisahkan kasih sayang antara kami dan anak2 kami....ammmmiiiiinnn.

One more poem from my dear friend....

" SOMETHING TO THINK "

People are often unreasonable,
irrational, and self-centered.
Forgive them anyway.

If you are kind,
people may accuse you of selfish,
ulterior motives.
Be kind anyway.

If you are successful,
you will win some unfaithful friends
and some genuine enemies.
Succeed anyway.

If you are honest and sincere
people may deceive you.
Be honest and sincere anyway.

What you spend years creating,
others could destroy overnight.
Create anyway.

If you find serenity and happiness,
some may be jealous.
Be happy anyway.

The good you do today,
will often be forgotten.
Do good anyway.

Give the best you have,
and it will never be enough.
Give your best anyway.

In the final analysis,
it is between you and God.
It was never between you and them anyway.

Semoga anda sihat sejahtera adanya, insyaAllah.

Terima kasih di atas ayat2 yang pernuh bermakna itu. Semoga aku mendapat iktibarnya.

Cerita tentang erti cinta.....

Image
The picture is telling the suffering of a poor bird shocked with his wife's fatal injury.Here his wife is injured and the condition is very appalling


Here he brings her food and attend her with love and compassion Brings her food but shocked with her death and try to move her He is aware that his sweetheart is dead and will not come to him again he cries with adoring love Stand beside her and scream saddened of her death.Finally aware that she would not return to him and she departed him, stand beside her body with sad and sorrow.

Nie aku pinjam dan ambil masuk kat sini dari blog "abah"..... TQ abah kerana pinjamkan untuk dikongsi bersama dengan pembaca blog aku. Semua ketentuan ALLAH swt, jodoh pertemuan, ajal dan maut semuanya di tangan DIA. Siapalah kita untuk menidakkan semua itu tapi luka yang berdarah mengambil masa untuk sembuh. Mustahil hati yang dah berkecai mampu dicantumkan sekelip mata. Oleh itu untuk orang2 yang mengasihiku....bersabarlah.....aku cuba untuk …

What Marriage means....

One more poems from my beloved sis....

~Marriage ~

You were born together,
and together you shall be
for evermore

You shall be together
when the white wings of death
scatter your days

Aye, you shall be together
even in the silent memory of God

But let there be spaces
in your togetherness
And let the winds of heaven
dance between you

Love one another,
but make not a bond of love
Let it rather be a moving sea
between the shores of your souls

Fill each other's cups
but drink not from one cup

Give one another
of your bread but eat not
from the same loaf

Sing and dance together
and be joyous,
but let each one of you
be alone,

Even as the strings
of a lute are alone
though they quiver
with the same music

Give your hearts,
but not into each other's keeping

For only the hand of Life
can contain your hearts.

And stand together
yet not too near together

For the pillars
of the temple stand apart,
And the oak tree
and the cypress tree
grow not in each other's shadow

Kahlil Gibran - The Prophet

Self worth......

Kata2 yang indah ini aku perolehi dari seorang rakan yang akhrab denganku, walaupun kami cuma berhubung secara maya.....terima kasih kak,

Self Worth [ Don't try to be what you are not. Be yourself. ]

Do not undermine your worth
By comparing yourself with others.
It is because we are different
That each of us is special.

Do not set your goals
By what other people deem important.
Only you know what is best for you.

Do not take for granted
The things closest to your heart.
Cling to them as you would your life.
For without them, life is meaningless.

Do not let your life slip through your fingers
By living in the past nor for the future.
By living your life one day at a time,
You live all the days of your life.

Do not give up
When you still have something to give.
Nothing is really over
Until the moment you stop trying.
It is a fragile thread
That binds us to each other.

Do not be afraid to encounter risks.
It is by taking chances
That we learn to be brave.

Do not shut love out of your life
By saying it is impos…

Perang lumpur...

Image
Bersantai sebelum perang lumpur bermula...
Azfar dan Ikram....kita geng kan...

Cantik tak body I ???
Anak buahku Adam...satu kepala penuh dengan lumpur...

Keletah anak2ku bertemu air...(2)

Image
Azim belajar berenang...
Okay ker abang korie....
Di kolam renang sagil.....Azim nak pergi mana tu ???
Azim kecil2 lagi dah jadi hantu air....tu gambar dia masa 7 bulan kat Water World...

Keletah anak2ku bertemu air...(1)

Image
Azim dah ready nak terjun tiruk.....
Lompatan berani mati....
Baru turun dari gelongsor keluarga...
Alan di Air Terjun Suban, Curup, Indonesia...

Kalau nak bergelut tu bukan kira masa....ikut suka dia orang aje...