Friday, May 15, 2009

MGTT Test....

Test inilah antara yang menghantui aku setiap kali aku mengandung. Mentang2ler saiz aku beso....tak pernah miss kena ambil test nie. Pastu bukannya tahu setakat sekali jer, paling tidak dua kali aku kena minum air gula yang manis hingga 2 hari aku boleh rasa kat anak tekak aku. Anyway setakat ini aku masih lagi negatif untuk setiap kali ujian, so its mean kesihatan aku masihlah di tahap unggul walaupun saiz badan aku kiranya ehem...ehem...

Malam khamis tu aku dah mula puasa dalam pukul 10, dah tak boleh makan apa2 lagi. Tapi masih gak teguk air putih. Yelah dah haus...lagi pun air putih tu mana ada glukose dalamnyakan... he he h e saja jer buat undang2 sendiri. Nasib baik pagi Khamis tu hujan so amat menenangkan jiwa aku. Entah mengapa mengandung yg nie aku jadi macam puteri lilin, kena panas jer kulit aku terasa macam mencucuk2. Bukannya saja buat2....org tak percaya tak kisahlah...aku yg tanggung pepandai ler cari jln menyelamatkan diri.

Result darah tinggi OK, 70/110.....darah merah pun ok 12.9....berat naik pun dlm 1.2kg, berat yg memang disarankan untuk kenaikan peringkat awal mengandung. Dah siap suma, nurse yg biasa tu tanya aku....bila aku kena ambil darah kali kedua. Aku kata minum air gula pun belum lagi.... mengucap panjang dia. Apa lagi teus aku kena halau pi tempat minum air gula. Akibatnya aku kena puasa tambahan lagi 2 jam. Alahai nasib badan......dan di bawah ini adalah hasil ujian darahku itu.......

Hasil ujian darah MGTT kali pertama....

Rumusannya hasil ujian itu masih di tahap keputusan unggul he he he....

2 comments:

limau said...

ok la tu ko naik 1.2kg jer /mth.. aku dulu hampir 4kg sekali naik..takat minum air gula tu kacang jer..uwekkk.. ngeri betui aku nk ngandung lagi...

Permata Hati said...

Ini baru bulan keempat...mabuk tu ada lagi. Jangan nanti berat aku naik lagi laju dari rekod kau...baru parah aku nak mendaki tangga....